Vind jouw tuincentrum

Kerst 2024Kerst 2024

Hoe bestrijd je de Japanse duizendknoop?

Lisa Garden op 04-09-2017

Misschien heb je er al iets over gehoord: de Japanse duizendknoop is een ware plaag geworden in Nederland. Hij tast dijken, kades en gebouwen aan en de schade wordt steeds groter. Het grootste probleem rond de Japanse duizendknoop is dat dé oplossing nog niet gevonden is.

Wat is de Japanse duizendknoop?

Deze plant die inmiddels een plaag te noemen is, kenmerkt zich door de hartvormige bladeren, holle stengels en dikke wortels die zich tot wel 3 meters in de grond kunnen boren. Er komen in Nederland diverse duizendknopen voor, waarvan er slechts 3 worden aangeduid als de Japanse duizendknoop:

  • Japanse duizendknoop
  • Sachalinse
  • Boheemse duizendknoop

Rob Leuven, voorzitter van het Nederlands Expertise Centrum Exoten uit zijn zorgen “Dit is een groot probleem. Vooral als de soort zich eenmaal gevestigd heeft, dan is het uitermate moeilijk om de planten te verwijderen.”

Japanse duizendknoop bestrijden

Als een woekerende plaag

De verplaatsing van de Japanse duizendknoop vindt voornamelijk plaats door verplaatsing van de grond met wortelstokken, of door de verspreiding van maaisel. Enkele grammen zijn al voldoende om uit te groeien tot nieuwe planten, zelfs vanaf een diepte van 2 meter! Verder kunnen stengeldelen vanaf de knopen uitgroeien tot nieuwe planten.

Bestrijding Japanse duizendknoop

De zorgen nemen toe nu er steeds meer bij komt en er nog geen geschikte oplossing is gevonden. Hoe langer het duurt, hoe groter de schade wordt. Verschillende methodes zijn al getest: gif, afgraven, afdekken én er zijn zelfs varkens ingezet! Deze aten het onkruid op, maar aangezien zelfs de kleinste stukjes kunnen uitgroeien tot nieuwe planten is zelfs dat niet effectief. Wat voor nu in ieder geval belangrijk is, is om bij de eerste waarneming direct in te grijpen. Dan kan de exoot nog geen nieuw wortelstelsel vestigen en is het uitroeien nog eenvoudig.

Japanse duizendknoop plaag
Heb je een duizendknoop in de tuin? Het beste is om deze diep uit te graven en af te voeren. In Groot-Brittannië strijden ze al langer tegen deze exoot, deze heeft daar een schade aangericht van 170 miljoen euro! Het afgraven is erg duur, omdat dit tot op grote diepte gedaan moet worden en de grond heel diep moet worden begraven (5 meter) en worden afgedekt. Een efficiëntere oplossing is dus zeker nodig!

TuinTuin