Een beregeningspomp aanschaffen: dit zijn de voordelen
Na twee warme maar vooral droge zomers is de natuur vaak nog niet helemaal hersteld. Dat geldt voor de natuurgebieden in Nederland, maar dit kan ook voor uw eigen tuin gelden.
Wellicht merkt u dat uw tuin meer last heeft gehad van het droge weer of er kan voor de komende zomer weer een beregeningsverbod gaan gelden. Dan wil je natuurlijk goed voorbereid zijn. Een mooi beregeningsplan met een duurzame en goede beregeningspomp is de manier om uw tuin voor te bereiden op het komende seizoen. Houd hier dus rekening mee bij een beregeningpomp kopen.
Waar moet je op letten bij het kopen van een beregeningspomp?
Ten eerste is natuurlijk belangrijk hoe groot uw tuin is, echter is het nog belangrijker om van te voren te bedenken of u met sproeiers wilt werken, of dat u met de waterspuit zelf de tuin wilt bewateren of dat u beide combineert.
Daarnaast is het bij het gebruik van een waterpomp voor de tuinberegening belangrijk om te weten waar het water vandaan moet komen? Het meest logische is natuurlijk dat de waterpomp het water uit een sloot, grote vijver of stromend water kan halen dat het liefst in de buurt van de tuin is.
Is dat er niet? Dan zou u eens kunnen kijken naar hoe diep het water onder de grond zit. Daar kan dan eventueel een bron geslagen worden. Een bedrijf in bronbemaling kan u daar het beste over informeren. Maar beide opties, beregeningspomp en bronpomp, zijn mogelijk als er door uw waterleidingbedrijf een beregeningsverbod met kraanwater wordt afgegeven.|
Welk merk is het beste voor mijn tuin?
Terug naar uw tuin. U bent eruit, u heeft het aantal sproeipunten bepaald en de afstand van de pomp naar de bron bepaald en alles erop en eraan. U weet inmiddels ook hoe lang uw tuin besproeit moet worden. Dat sproeien doe je natuurlijk niet overdag maar in de avond.
Welk merk moet er dan komen? Ga je naar de bouwmarkt voor een Gardena-pomp of Tallas-pomp of het huismerk van de bouwmarkt? Of kies je voor een professionele pomp die wellicht wat duurder is, maar daardoor langer te gebruiken is?
De hoeveelheid mogelijkheden zorgt ook voor evenveel verschillende fabrikanten en kwaliteiten van iedere pomp. Sommige zijn goedkoper, maar niet geschikt voor de langdurige inzet. Andersom geldt dat natuurlijk ook. Duurdere pompen, kunnen vaak wel langer worden ingezet.
In de praktijk worden veel pompen in China geproduceerd en onder verschillende merknamen verkocht in Europa. Er zijn ook merken die hun producten dichterbij huis produceren. Tussen beide kanten zit een enorm kwaliteitsverschil. Afhankelijk van wat de pomp te verduren krijgt, kan dit problemen opleveren. Kwalitatief het beste resultaat komt natuurlijk van een fabrikant die zelf de controle houden houdt over hun producten. Denk hierbij aan Grundfos en DAB (zelfde familie), Wilo of Pedrollo.
Bij Grundfos en DAB kun je ervan uit gaan dat de producten aan de hoogst denkbare kwaliteitsnormen voldoet. Deze pompen worden in eigen fabrieken in Europa gemaakt en voordat de pomp überhaupt een verpakking ziet, wordt iedere pomp getest door gespecialiseerde mensen bij de fabriek. Het uitvalspercentage bij aankoop is door deze strikte fabricage en controle onder de 1%. De resultaten worden bij deze pompen ook in de verpakking toegevoegd zodat je het zelf ook kunt controleren.
Vaak zit er ook een verschil in de prijs. Het waarborgen van kwaliteit kost geld en dit wordt in de kostprijs berekend. De pompen van Grundfos en DAB zijn dus vaak wel iets duurder in kostprijs en verkoopprijs, maar door het proces en de kwaliteit van fabricage en controle ziet u dat de pomp het makkelijk een paar jaar volhoudt!