Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Calathea Soorten: Onze Top 3

Maaike de Jong op 19-08-2024

De Calathea is een populaire kamerplant die vooral bekendstaat om zijn prachtige bladpatronen en levendige kleuren. Hoewel de Calathea soms als een veeleisende plant wordt gezien, is deze binnenplant favoriet bij veel plantenliefhebbers. Benieuwd naar de verschillende soorten en hoe je ze het beste kunt verzorgen? In dit artikel bespreken we onze top 3 Calathea soorten en geven we handige verzorgingstips. Bovendien vertellen we je waar je deze bijzondere planten kunt kopen, want gelukkig zijn ze verkrijgbaar bij de meeste tuincentra in de buurt!

Wat maakt de Calathea zo bijzonder?

De Calathea komt oorspronkelijk uit de tropische regenwouden van Zuid-Amerika. Deze binnenplant wordt vaak gewaardeerd om zijn decoratieve bladeren, die variëren van gestreept tot gespikkeld, en van donkergroen tot paars. De bladeren van de Calathea hebben de unieke eigenschap om zich in de avond te sluiten en 's ochtends weer te openen, wat een fascinerende "dansende" beweging oplevert.

Top 3 Calathea Soorten

1. Calathea Orbifolia

De Calathea Orbifolia is een van de meest geliefde soorten vanwege zijn grote, ronde bladeren met een zilverachtige glans. De bladeren zijn voorzien van brede, lichtgroene strepen die prachtig contrasteren met de donkerdere achtergrond. Deze plant kan flink groot worden, wat hem een echte blikvanger maakt in je interieur.

Hoe verzorg je de Calathea Orbifolia? De Calathea Orbifolia houdt van een hoge luchtvochtigheid en indirect licht. Zorg ervoor dat de grond licht vochtig blijft, maar voorkom dat de wortels in het water staan om wortelrot te vermijden. Plaats de plant op een plek met voldoende licht, maar niet in direct zonlicht, omdat dit de bladeren kan beschadigen.

2. Calathea Medallion

De Calathea Medallion is een opvallende soort met ronde, bijna cirkelvormige bladeren. De bladeren hebben een diep donkergroene kleur met een patroon van lichtere, bijna witte strepen die doen denken aan een medaillon – vandaar de naam. De onderkant van de bladeren is vaak paarsrood, wat een mooi contrast vormt wanneer de bladeren zich in de avond sluiten.

Wat heeft de Calathea Medallion nodig? Net als andere Calathea soorten vereist de Medallion een hoge luchtvochtigheid. Besproei de bladeren regelmatig met water om de luchtvochtigheid op peil te houden. De plant gedijt goed in een lichte kamer, maar zorg ervoor dat hij niet direct in de zon staat. De grond moet vochtig blijven, maar geef niet te veel water om wortelrot te voorkomen.

3. Calathea Lancifolia (Rattlesnake Plant)

De Calathea Lancifolia, beter bekend als de Rattlesnake Plant, heeft lange, smalle bladeren met golvende randen. De bladeren zijn versierd met een patroon van donkergroene vlekken op een lichtgroene achtergrond, wat doet denken aan de huid van een ratelslang. De onderkant van de bladeren heeft een diepe paarse kleur, wat een extra dimensie aan de plant geeft.

Hoe houd je de Calathea Lancifolia gelukkig? Deze Calathea soort vereist vergelijkbare verzorging als de andere soorten. Houd de grond licht vochtig en plaats de plant op een plek met indirect licht. De Rattlesnake Plant is iets minder veeleisend dan sommige andere Calathea’s, wat hem een goede keuze maakt voor beginners.

 

Veelgestelde vragen over Calathea verzorging

Waarom krijgt mijn Calathea bruine randen aan de bladeren?

Bruine randen kunnen wijzen op een te lage luchtvochtigheid of te veel direct zonlicht. Probeer de luchtvochtigheid in de kamer te verhogen door een luchtbevochtiger te gebruiken of de plant regelmatig te besproeien. Zorg er ook voor dat de plant niet in de buurt van tochtige ramen of airconditioning staat, omdat dit de luchtvochtigheid kan verlagen.

Hoe vaak moet ik mijn Calathea water geven?

Calathea's houden van vochtige grond, maar de frequentie van water geven hangt af van de omgevingstemperatuur en de luchtvochtigheid. In de zomer kun je de plant meestal om de paar dagen water geven, terwijl in de winter minder vaak nodig is. Controleer de bovenste laag van de grond; als deze droog aanvoelt, is het tijd om water te geven.

Kan ik mijn Calathea buiten in de tuin planten?

Calathea's zijn binnenplanten en niet geschikt om het hele jaar door buiten te staan, vooral niet in koude klimaten. In warmere klimaten kun je de Calathea in de zomermaanden buiten zetten op een beschutte plek met schaduw. Zorg er echter voor dat de plant naar binnen wordt gehaald zodra de temperaturen beginnen te dalen, want Calathea's zijn gevoelig voor kou.

Wat moet ik doen als de bladeren van mijn Calathea gaan krullen?

Krullende bladeren kunnen een teken zijn van droogte, zowel in de grond als in de lucht. Probeer de luchtvochtigheid te verhogen en controleer of de grond niet te droog is. Soms kan het ook helpen om de plant tijdelijk op een schaduwrijkere plek te zetten, vooral als hij in direct zonlicht heeft gestaan.

 

Waar koop je een Calathea?

Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden over de Calathea en wil je er zelf een aanschaffen? Deze prachtige binnenplant is gelukkig verkrijgbaar bij de meeste tuincentra bij jou in de buurt. Of je nu op zoek bent naar een Calathea Orbifolia, Medallion of Lancifolia, je zult ongetwijfeld een geschikte plant vinden in het tuincentrum.

Adv. Bol.com Gardena