Buitengevel isolatie
Wanneer je de gevel van je woning wil gaan isoleren spreekt het voor zich dat je dit op verschillende manieren kan doen. In eerste instantie is het bijvoorbeeld mogelijk om de gevel langs de binnenkant van de woning te isoleren. Dit kan op het eerste zicht interessant lijken, maar het zorgt er wel voor dat je rekening dient te houden met bijvoorbeeld plaatsverlies binnen in de woning. Mede omwille van deze reden wordt er door steeds meer mensen de voorkeur gegeven aan buitengevel isolatie. Ben jij eveneens van plan om voor het isoleren van jouw woning te kijken in de richting van buitengevel isolatie? Dan zal de informatie op deze pagina jou ongetwijfeld uitstekend van pas komen!
Hoe buitengevel isolatie plaatsen?
In het merendeel van de gevallen wordt er bij buitengevelisolatie plaatsen voor gekozen om gebruik te maken van kunststof isolatieplaten. Deze isolatieplaten worden aangebracht door middel van een speciale lijm. Zal de gevel in een latere fase worden afgewerkt met behulp van gevelpanelen? In dat geval zal men er voor kiezen om op het isolatiemateriaal een houten of metalen raamwerk aan te brengen. Hier zullen later de isolatiepanelen op worden bevestigd. In het geval van een bepleisterde afwerking is dit uiteraard niet noodzakelijk. Een wapeningslaag van glasvezel is dan namelijk voldoende. Deze kan dan dienst doen als fundament voor de bepleistering.
Wanneer je buitenmuur isoleren?
Er wordt in het bijzonder gekozen voor buitengevel isolatie op het ogenblik dat de woning die moet worden geïsoleerd niet over een spouwmuur beschikt. Bovendien wordt buitengevel isolatie ook gebruikt bij huizen waarbij de spouwmuur niet geschikt is om te isoleren. Dit kan bijvoorbeeld het gevolg zijn van een sterk vervuilde spouw. Daarnaast is het ook mogelijk dat de spouw gewoon niet voldoende breed is om een effectieve isolatie in te kunnen plaatsen.
Bovenstaande redenen zijn echter niet de enige waarom het interessant kan zijn om te kijken in de richting van buitengevel isolatie. Een andere reden kan dan ook terug te vinden zijn onder de vorm van een sterk beschadigde gevel of een gevel welke over een vorstgevoelig karakter beschikt. Het isoleren van de buitenmuur en daarna een nieuwe, waterdichte afwerking plaatsen kan een uitstekende oplossing vormen voor deze problemen. Bovendien kunnen ook vochtproblemen op deze manier worden voorkomen.
Alle voordelen van buitengevel isolatie op een rijtje
Dat buitengevel isolatie door de jaren heen zo populair is geworden hoeft eigenlijk helemaal niet te verbazen, in tegendeel. Er zijn aan deze vorm van isoleren dan ook heel wat interessante voordelen verbonden. Wij hebben alle voordelen met betrekking tot buitengevel isolatie alvast even voor jou op een rijtje gezet.
- Er kan een zeer aanzienlijke energiebesparing worden gerealiseerd;
- Je bent verzekerd van een aangenamer binnenklimaat;
- De kans op vochtproblemen wordt aanzienlijk ingeperkt;
- Een slecht uitziende gevel krijgt meteen een prachtige facelift;
- Er kan een keuze worden gemaakt uit erg veel verschillende afwerkingsmaterialen;
- De gevel wordt optimaal beschermd tegen weersinvloeden;
- Er is geen sprake van ruimteverlies binnen in de woning;
Wil je er zeker van zijn dat de vochtproblemen bij je gevel of in je woning op de meest efficiënte manier worden aangepakt? Of ben je gewoon op zoek naar een mogelijkheid om vochtproblemen in je woning te voorkomen? In dat geval is het niet alleen interessant om te kijken in de richting van buitengevel isolatie, daarnaast dient er ook altijd een goede ventilatie te worden voorzien. Alleen op deze manier is het mogelijk om potentiële vochtproblemen op de meest efficiënte manier het hoofd te bieden.
Hoeveel kost buitengevel isolatie?
Een eveneens niet onbelangrijke vraag is terug te vinden in de kostprijs welke in rekening wordt gebracht voor buitengevel isolatie. Op dit vlak kan er rekening worden gehouden met een gemiddeld prijskaartje welke is gelegen tussen de 115 en 135 euro per vierkante meter. De kostprijs die wordt aangerekend voor buitengevel isolatie wordt vooral bepaald op basis van het type afwerking. Dit betekent dat ze dus enigszins kan afwijken ten opzichte van het gemiddelde. Een afwerking die wordt gerealiseerd met behulp van hout is bijvoorbeeld een flink stuk duurder in vergelijking met een afwerking in crepi. Hou er in ieder geval rekening mee dat je voor het isoleren van de buitengevel steeds aanspraak kan maken op een interessante premie of subsidie. Op deze manier kan je de kostprijs van je investering uiteraard op niet onaanzienlijke wijze drukken.
Terugverdientijd van buitengevel isolatie
Het isoleren van de gevel (langs de buitenkant) zorgt er voor dat je gemiddeld kan rekenen op een energiebesparing van 25 procent. Het moet echter gezegd dat buitengevel isolatie in de praktijk niet bepaald voordelig genoemd kan worden. Omwille van deze reden is het dan ook van belang om rekening te houden met een terugverdientijd welke is gelegen tussen de 8 en 13 jaar, afhankelijk van de totale investeringskosten evenals de mogelijke subsidies waar je aanspraak op kan maken. Let wel, het toepassen van buitengevel isolatie zorgt er eveneens voor dat de waarde van je huis omhoog zal gaan. Dit is natuurlijk een extra mooi voordeel. Lees ook: gevelreiniging uitvoeren.