Vind jouw tuincentrum

TuinTuin

Bedwantsen bestrijden: liever niet, maar je moet wel!

Lisa Garden op 17-03-2020

Het is iets van de laatste weken. Je wordt wakker van de jeuk en als je dan in het licht van de badkamer jezelf bekijkt, zie je allemaal bultjes op je benen. In de spiegel zie je ze ook op je rug. Aanvankelijk sloeg je er geen acht op. Je dacht even aan muggen, maar dat is raar in februari. Misschien gewoon een droge huid, dat kan wél in de wintermaanden. En dus besloot je jezelf met bodylotion in te gaan smeren.

Wat zijn dat, bedwantsen?

Maar nu vraag je je toch af wat er aan de hand is. Je slaapt onrustig door de jeuk en je lijkt meer bultjes te krijgen met rood gekleurde vlekken eromheen. Je besluit eens op internet te zoeken wat het kan zijn. Een van de eerste hits die je krijgt, handelt over bedwantsen. Wat zijn dat nou weer, bedwantsen?

Het bedrijf Bedwantsen Bestrijden raad je dringend aan om op zoek te gaan naar bedwantsen, de nimfen (larfjes) en eitjes. Je kunt ze tegenkomen op de volgende plaatsen: 

  • lakens
  • dekens
  • kussens
  • matrassen (vooral de naden en de zomen)
  • nachtkastjes
  • vloerbekleding en tapijten
  • kledingstukken en kledingkasten
  • achter (loszittend) behang
  • achter plinten
  • achter posters of schilderijen en zelfs in de lijstjes
  • diverse naden, kieren en spleten in muren, vloeren, plafonds, etc.
  • elektronische apparaten

Hoe herken je bedwantsen?

Vraag is dan natuurlijk hoe je bedwantsen herkent! Je leest verder op je telefoon. ‘Volwassen bedwantsen meten ongeveer vijf millimeter en hebben een zwartbruine of roodbruine kleur. De beestjes hebben zes pootjes en het lichaam heeft een platte ovale vorm.’

Wat doen bedwantsen in je bed?

Je controleert je matras en inderdaad zeg, daar zitten ze! Je ziet vieze vlekken en er beweegt ook nog iets. Je wrijft eroverheen en er ontstaat een rood vlekje. Bloed dus!

Je leest verder op je telefoon: ‘Bedwantsen leven van bloed. Ze kruipen in je bed en op je lichaam en zetten dan hun tanden in je lijf. Ze spuiten een middeltje in dat voorkomt dat het bloed stolt en slurpen bloed op. Vaak bijten ze een paar keer achter elkaar en dus zie je vaak een rijtje bijtsporen.’ Lekker dan, heb jij weer!

De website vertelt dat je de bedwantsen waarschijnlijk zelf mee naar huis hebt genomen van een vakantie of zakenreis. Je denkt direct terug aan je wintersport. Dat muffe kamertje in het pension… Zou je ze daar hebben opgedaan?

Kun je bedwantsen zelf bestrijden?

‘Zelf bestrijden kan, maar levert vaak niet het gewenste resultaat op’, schrijft de website verder. Ook dat nog. Moet je dus een bestrijder inschakelen…. Het telefoonnummer staat erbij. Je belt en de man aan de telefoon vraagt of je bloedvlekjes in bed hebt en of je de beestjes zelf ook al hebt gezien. Als je daar bevestigend op antwoordt, zegt de bestrijder dat hij langskomt voor een inspectie. Nou ja, dat moet dan maar…

Eind goed, al goed!

Een maand later: het bedwantsenprobleem lijkt onder controle. Je hebt geen jeuk meer en ook geen bloedvlekjes op de lakens. Binnenkort komt de bestrijder nog eens langs voor een controle, zo heeft hij na de bestrijding gezegd. Want bedwantsen moet je uitroeien tot op het allerlaatste exemplaar én de eitjes die ze hebben gedropt. Je hebt goede hoop dat dat is gelukt, met dank aan de profesionele bestrijder.

Adv. Bol.com Gardena