Vind jouw tuincentrum

Kerst 2024Kerst 2024

Alles over je konijn

Lisa Garden op 30-08-2016

Konijnen, ze zijn enorm schattig en leuk, maar ze hebben ook veel liefde en zorg nodig. Dit kan veel tijd kosten, dus zorg dat je dat ook voor je konijn hebt, zeker in het prille leventje van deze leuke diertjes!

Korte informatie

Wanneer je een jonkie in huis haalt, of buiten in de tuin een plekje geeft, moet je met een aantal dingen rekening houden.

  • Konijnen zijn erg schoon, zij wassen zich het liefst de hele tijd door. Een konijntje met lange haren heeft jouw hulp nodig!
    De haren van het arme beestje gaan klitten, waardoor ze er niet doorkomen.
  • De vacht moet dan ook vaak geborsteld worden om de klit eruit te halen.
  • Als hun tandjes verwijderd zijn, moet je het konijntje ook helpen met voeren.
  • De nagels van konijnen zullen niet afslijten wanneer je konijn niet elke dag in de aarde kan graven.
    Dus je moet ze helpen door hun nageltjes te knippen.
  • Verder hebben buitenkonijnen in de winterkou andere verzorging nodig dan in de zomerwarmte.

Winterkou

BuitenkonijnBuitenkonijnen bereiden zich in het einde van de zomer, begin van het najaar al voor op hun nieuwe wintervachtje. Deze dikke laag isoleert hen in de strenge wintervorst. Verharen wordt ook wel ruien genoemd. Ze doen dit eigenlijk het hele jaar door, maar de wisseling tussen zomer- en wintervacht is meer dan normaal. Binnenkonijnen ruien ook, maar niet zo erg als buitenkonijnen. Binnenkonijnen krijgen dan ook niet zo'n warme isoleervacht.

Hier zijn wat tips om je konijn zo warm mogelijk te houden met vorst:

  • Zorg voor extra stro in zijn/haar hok.Het nachthok moet voorzien worden van een dubbele laag stro.
  • Het hok mag geen kieren hebben waar de wind doorheen raast. Hierdoor hebben de beestjes kans op een longontsteking. 
    TIP: Maak het hok dicht met een perspex plaat. Zorg wel voor de nodige frisse lucht die je konijn nodig heeft. Vind hier nog meer benodigdheden voor het konijnenhok.
  • Geef je konijn iets meer voer dan in de zomer. Doordat het beestje de hele dag bezig is met zich warm te houden, verbruikt hij/zij veel energie. Dat vult ie weer aan met voer en hooi. Wij hebben een breed assortiment aan voer voor jouw konijn met lekkere snacks!
  • Vul de drinkfles regelmatig opnieuw met (warm) water. Door de vrieskou bevriest het water snel.
  • Neem niet één, maar twee buitenkonijnen. Ze kunnen zich dan warm houden door knusjes tegen elkaar aan te kruipen. Plus konijnen zijn echte gezelschapsdieren en kunnen niet alleen leven.
  • Binnenkonijnen vinden het heerlijk om bij een kachel te liggen, maar zet niet hun hok daar. Ze moeten kunnen weglopen als ze het te warm krijgen. Je mag alleen het hok bij de kachel zetten als het beestje ziek is en extra warmte nodig heeft.

Zomerwarmte

Konijnen vinden het heerlijk om lekker buiten in hun ren te huppelen. Zeker in het voorjaarszonnetje, maar zodra de echte hitte zich voordoet, moet je oppassen. Ook nu kan je er als baasje voor zorgen dat je konijn niet oververhit raakt of een zonnesteek oploopt. Hier zijn de tips:

  • Het buitenhok mag nooit op het zuiden staan, want 's middags schijnt de zon recht op het hok. Konijn slapenHet arme beestje kan niet zijn vacht afdoen, dus zal hij/zij het veel te warm krijgen. Plaats het hok dus het liefst bij begroeiing, zodat het beschut staat en het 's middags lekker uit te houden is voor je konijn. 
  • Zorg dat je konijn genoeg te drinken heeft. Vul de drinkfles dan ook meerdere malen per dag, anders kunnen ze uitdrogen!
  • Laat een konijn wennen aan gras, hier zitten goede eiwitten in die het beestje nodig heeft. Maar niet te veel van jong gras, dit kan problemen opleveren in hun darmen.
  • Leg bevroren plastic flessen water in het hok. Hier kunnen ze zich aan afkoelen op de warme zomerdagen. Zoals op het plaatje hiernaast.
  • Zorg dat de ren in de schaduw ligt. Maak de tuintegels nat, hier kunnen ze op gaan liggen en dit koelt ook af. 
  • Je kan er ook voor kiezen om je konijn binnen neer te zetten. Gebruik ventilatoren om het beestje af te koelen, maar niet pal op hem/haar gericht.
  • Maak het hok vaker schoon, in de zomer trekt de geur van urine en vastgekoekte keutels groene vliegen. Zij leggen hier eitjes in, wat niet goed is voor de gezondheid van je konijn, namelijk de Madenziekte. Door een schoon hok, blijven de beestjes op afstand.

Voeding

Konijnen zijn planteneters (herbivoren). Hun lange darmstelsel is er op gemaakt om grote hoeveelheden voedsel te verteren, vooral veel vezels. Het voedsel van konijnen bestaat uit twee delen. Verteerbare voedingsstoffen die het konijn opneemt en gebruikt en onverteerbare vezels die zorgen voor snelle darmbeweging. De vezels zijn essentieel voor een konijn, omdat bij te weinig vezels hun darmen gaan protesteren. 

In welk voedsel zitten vezels?

Konijn voeding hooiVezels zitten in hooi, stro, takken, groenvoer zoals wilde planten en kruiden, maar ook in groenten en fruit. Fruit bevat ook suiker, dus hier zo weinig mogelijk van geven. 
Hooi is de belangrijkste vezelrijke voeding voor een konijn. Door de structuur heeft het konijn langer de tijd nodig om het te kauwen. Dit zorgt voor goede afslijting van de groeiende kiezen. Hooi bevat ook alle vitaminen en mineralen die je konijn nodig heeft. dus zorg ervoor dat je konijn ter alle tijden hooi tot zijn of haar beschikking heeft. Stro mag hooi nooit vervangen.

 

 

 

 

 

TuinTuin