Allemaal bollen
Nog even en al die in de herfst geplante bloembollen bloeien volop. De sneeuwklokjes zijn echt dapper, hun groene punten trekken zich van sneeuw noch ijs iets aan en bloeien al. Andere bollen staan te trappelen en zodra het wat warmer wordt komen ook winterakoniet, krokus en narcis snel in bloei.
Om ook volgend jaar van die bollenpracht te kunnen genieten moet al het blad rustig de tijd krijgen om af te sterven, ook is het verstandig de bollen na de bloei te bemesten. De bol wordt er groter en steviger van. Staan de bollen in het gras? Wacht met maaien tot al het blad geel verkleurd is.
Bollen in de tuin tussen heesters en andere planten.
Laat ze rustig staan, blad en oude bloemstengels verdwijnen vanzelf onder de opkomende planten. Zo voeden ze zichzelf en eind april ziet u er niets meer van.
Planten
De meeste voorjaarsbollen moeten in het najaar geplant worden. Maar sneeuwklokjes laten zich het beste na de bloei verplanten. Spit ze uit de grond en splits de kluit met bolletjes voorzichtig. Verplanten is nodig omdat deze bolletjes zich snel vermeerderen en dan een dichte kluit vormen. Door het verplanten krijgen de bolletjes meer ruimte en groeien beter, maar ook kweek je zo in korte tijd een dubbel aantal sneeuwklokjes. Trouwens niet alleen deze prille voorjaarsbodes laten zich goed verplanten, bij krokussen werkt het ook. Staan deze voorjaarsboden teveel in de schaduw of kleuren ze niet mooi, haal ze voorzichtig uit de grond en geef ze een ander plekje. Wacht wel even tot de krokussen uitgebloeid zijn..
Bewaar ook uitgebloeide kamernarcis, -krokus en -blauwe druifjes en stop ze na de vorst de grond in. Dat kan met blad en al, haal de bollen wel voorzichtig uit elkaar en plant ze drie bollen diep. Volgend jaar bloeien ze weer vrolijk.