Vind jouw tuincentrum

Kerst 2024Kerst 2024

5 Toptips voor buxusverzorging

Lisa Garden op 23-05-2017

De buxus is één van de bekendste en meest geliefde heesters en komt in vrijwel iedere tuin voor. Dit komt vooral omdat deze groenblijvende heester zo vriendelijk is voor zijn buurplanten en moeiteloos tot figuren, stammetjes, of een haag te vormen is. Daarnaast is de buxus sempervirens weerbaar en krachtig, terwijl hij niet veeleisend is. Om de buxus zo goed mogelijk te verzorgen zetten wij deze én volgende week 5 tips op een rijtje in samenwerking met WOLF-Garten.

De naam ‘buxus’ komt van het Griekse woord ‘pyxos’ dat ‘stevig’ betekent en betrekking heeft op het harde hout van de struik. De soortnaam ”sempervirens” betekent letterlijk ”altijd levend” (semper = altijd, vivus = levend) en staat hier voor “altijd groen“.

1. Optimale omstandigheden

De buxus is geen veeleisende plant, maar heeft wel een paar duidelijke voorkeuren: hij groeit het beste op kalkhoudende, leemachtige grond. Wanneer de grond zandig is, is het raadzaam om bij het planten goed uitgewerkte compost, of bijvoorbeeld de buxusaarde van WOLF-Garten toe te voegen. De grond moet goed doorlatend zijn: vochtig, maar niet doorweekt. Qua lichtbehoefte is de buxus bijzonder verdraagzaam. Hij gedijt goed in de schaduw en zelfs tussen boomwortels. Het wordt wat moeilijker op warme plekken in direct zonlicht, zoals op een zuidhelling. In dat geval kan al gauw bladschade optreden. De beste periode om buxus te planten is in maart/april of oktober/november.

2. De juiste snoeiwijze

In principe geldt: hoe vaker, hoe beter. De buxus heeft geen enkel probleem met een vierwekelijks snoeiritme. Snelgroeiende soorten bereiken alleen een goede dichtheid als ze vaker dan éénmaal per jaar bijgeknipt worden. Snoeien is alleen nodig tijdens het hoogseizoen van de groei: van april tot augustus. Hoe vaker je snoeit, hoe meer water de buxusboompjes nodig hebben om het ontbrekende blad snel weer aan te vullen.

3. Het juiste snoeigereedschap

Snoeien met een accu buxusschaar is comfortabel en met name prettig voor bezitters van vele buxusboompjes. Voor beginners is een handbuxusschaar ook geschikt, om te voorkomen dat te veel blad wordt weggesnoeid. Voor vormsnoei zijn speciale buxusscharen ideaal, zoals de HS-B van WOLF-Garten, met extra korte messen en lichtgewicht handvatten voor optimale wendbaarheid. De klassieke schapenschaar wordt dikwijls aanbevolen voor het snoeien van buxus, maar leent zich eigenlijk alleen voor jonge, nog tere twijgen. Als de takken wat houtiger zijn geworden, gaat de voorkeur uit naar een gewone snoeischaar.

4. De juiste hoeveelheid water

De buxus is weliswaar veel beter bestand tegen droogte dan over het algemeen wordt aangenomen, maar heeft, vooral als kuipplant, bij warm en droog weer dagelijks water nodig. Bij lange periodes van warmte kun je de plant het beste regelmatig afsproeien om de stoflaag van de bladeren te verwijderen. Let er in de winter op dat de wortelkluit niet kan uitdrogen. Let op: Alleen ‘s avonds water geven – ‘s morgens kunnen waterdruppels verbranding veroorzaken!

5. De juiste bemesting

Potplanten en alle regelmatig gesnoeide buxusboompjes hebben vanaf midden april tot begin augustus regelmatig bijvoeding met mineralen in de vorm van speciale buxusmest nodig. Typisch symptoom van stikstofgebrek is een rode tot bronsachtige verkleuring van het blad. De buxus dient minstens twee keer per jaar te worden bijgemest. Vanaf september is mesten niet meer nodig – de plant moet zich nu ”terug gaan trekken” om zich op het koude jaargetij voor te bereiden.

Volgende week delen wij nóg 5 tips voor optimale verzorging van de buxus, in samenwerking met WOLF-Garten!

TuinTuin