5 tips om water te besparen in je tuin
Door klimaatverandering wordt het steeds warmer op aarde. Ook in Nederland krijgen we de komende tijd waarschijnlijker vaker te maken met droge periodes waarin minder water beschikbaar is. Zuinig omgaan met water wordt daarom steeds belangrijker.
Energievergelijk.nl maakte een overzicht van 101 tips om water te besparen. Wij verzamelden de vijf belangrijkste tips om water te besparen in je tuin.
1. Richt je tuin slim in
Water besparen begint bij een slimme inrichting van je tuin.
Dat betekent:
- Kies planten en bloemen die goed tegen droogte kunnen
- Kies planten die niet te dorstig zijn
- Zet planten met grote bladeren in de schaduw (die verliezen sneller water)
- Maak gebruik van bodembedekkers die de bodem beschermen tegen uitdroging
Tot slot kan het gebruik van compost nuttig zijn voor de waterhuishouding van de bodem.
2. Besproei je gazon ‘s ochtends
Het is veel slimmer om het gazon ’s ochtends vroeg of ’s avonds te besproeien. Waarom? Omdat overdag sproeien, zorgt dat er veel meer water verdampt. Dat is zonde.
Je gazon heeft minimaal één keer per week flink wat water nodig. Het is beter om het gazon dan flink onder water te zetten in plaats van iedere dag een beetje te sproeien. De wortels groeien dan dieper in de grond.
3. Gebruik een gieter voor de planten/bloemen
Planten en bloemen kun je beter met een gieter water geven. Omdat dit een gerichtere methode is, bespaar je veel water. Bovendien kom het water zo dichter bij de wortels. Het gazon kun je prima besproeien.
4. Haal onkruid weg
Onkruid slurpt veel water op waardoor andere planten en bomen minder krijgen en je meer moet sproeien. Het is daarom verstandig om regelmatig al het onkruid uit je tuin te verwijderen. En dat is nog mooier ook.
5. Gebruik een regenton
Maak een gebruik van een regenton in je tuin. Met een ton van 200 liter kun je jaarlijks tot wel 700 liter water besparen. Water dat je vervolgens kan gebruiken voor je tuin of voor planten in je huis.
Tips bij gebruik van een regenton:
- Probeer de regenton via regenpijpen zo te koppelen dat zoveel mogelijk water dat op je dak valt, wordt opgevangen in de ton
- Zet de regenton op een verhoging, zodat je water kan aftappen in een emmer of gieter
- Sluit de regenton goed af, zodat er zo min mogelijk water verdampt en er geen muggeneitjes in kunnen worden gelegd.
Meer tips vind je op: Energievergelijk.nl/onderwerpen/101-tips-water-besparen