4 tips voor optimale buxusverzorging
Vorige week deelden we al 5 toptips voor optimale verzorging van de buxus. Vandaag voegen we daar nog 4 tips aan toe, in samenwerking met WOLF-Garten.
1. Op de juiste wijze de winter door
Een buxus kan de winter buiten doorkomen. Bij langdurige vorst en onbewolkte hemel bestaat er wel kans op vorstschade. Met beschermende netten kun je het ergste voorkomen, maar dat is bij lange heggen en perkzomen geen praktische oplossing. De beste manier om vorstschade te voorkomen is om de buxus op een beschutte plek te planten. Je kunt schade ook voorkomen door de juiste soort te kiezen. De ”Blauer Heinz”, de ”Handsworthiensis” en de ”Herrenhausen” zijn bijzonder winterhard en dus een veilige keuze. Bij potplanten moeten de wortels tegen vorst worden beschermd. Een efficiënte en elegante oplossing is de ”Pot-in-Pot” methode: de plant wordt met pot en al in een flink wat grotere, vorstbestendige buitenpot gezet en de tussenruimte wordt opgevuld met stro bijvoorbeeld. Om contact met de koude bodem te voorkomen laat je de binnen- en buitenpot op houtblokjes rusten. Vergeet de plant in tijden van sneeuw ook niet regelmatig even af te schudden.
2. De juiste hulp bij ziektes en parasieten
De meest voorkomende schadelijke parasiet is de buxusgalmug. Deze legt haar eieren begin juni, in de bladeren en zo dicht mogelijk bij de groeitoppen. Regelmatig bijsnoeien is sowieso al zeer raadzaam, maar houdt de schade door parasieten meestal ook binnen de perken. Een geschikte buxusschaar, zoals die van WOLF-Garten is al het halve werk! Met zijn giftige wortels houdt de buxus zelf de knagers op afstand. Als de buxus te lang droog staat, neemt zijn gevoeligheid voor schadelijke insecten toe.
3. Op de juiste wijze vermeerderen
Nieuwe buxusloten zijn ook door niet-hoveniers makkelijk en zonder veel risico uit te zetten. De stekken wortelen heel gemakkelijk: in juli/augustus kun je eenvoudig takken van de moederplant afbreken, waarna je met een scherp mesje de losse bast op de wondplaats wegsnijdt. Vervolgens worden de loten met ongeveer een derde van hun lengte ingekort. De stekken hoeven niet noodzakelijk met folie te worden afgedekt. Je steekt ze op een licht beschaduwde, beschutte plek direct in losse, humusrijke, leemachtige aarde (buxusaarde). Hoveniers dekken de grond, voor het planten van de stekken, vaak af met zwarte folie. Dit houdt onkruid weg en voorkomt uitdroging van de grond.
4. Vormsnoei van de buxus
De buxus wakkert de fantasie van elke tuinliefhebber aan: bollen, kegels, piramides, spiralen, dierfiguren of andere sculpturen. Heggen, complete Franse tuinen of labyrinten….Er zijn eindeloos veel mogelijkheden met de buxus!
Een bol snoeien
Als je zonder speciale hulpmiddelen wilt snoeien, kun je op de volgende wijze te werk gaan: knip eerst een horizontale ”evenaar” en vier verticale ”lengtebogen”. Als deze banen goed rond lopen, kunnen de tussenliggende velden makkelijker op de juiste lengte worden gesnoeid. Je kunt bijvoorbeeld ook een kartonnen mal maken op de juiste grootte.
Borderafscheiding/Heg
Geef de positie van de borderafscheiding aan met markeertouw en zet de planten uit. Per meter heb je ongeveer tien plantjes van 10 tot 15 cm hoog nodig. Nadat je de plantaarde goed hebt bevochtigd, snoei je de planten tot tweederde terug. Het is belangrijk om de planten goed vochtig te houden als ze beginnen uit te lopen. Bij het aanleggen van een heg ga je op dezelfde wijze te werk, maar zet je op gelijke afstanden van elkaar 5 tot 8 planten van 20 tot 30 cm hoogte per meter uit.
Wil je nog meer tips over de juiste buxus verzorging? Lees dan ook ons artikel van vorige week in samenwerking met WOLF-Garten!