Tuinplanten van de maand februari: voorjaarsverrassingen
Ook al staat de tuin al vol met wintergroene heesters en winterviooltjes en staat de winterheide vol in bloei, we blijven in de tuin op zoek naar kleur en afwisseling. En daar zijn de tuinplanten van februari heel geschikt voor! De vier verrassende planten staan prachtig in combinatie met elkaar, en vervelen je nooit.
Blauwkussen (Aubrieta)
Deze vaste plant dankt zijn naam aan zijn bloeivorm: een bol van bloemen die zomaar op de grond lijkt neergelegd. De keuze in bloemenkleur varieert van roze en paars met wit tot paarsblauw. In de winter blijft hij groen en hij trekt veel vlinders en bijen aan! Van te veel aandacht moet hij niks hebben: wat zon en een drogere grond houdt hem al gelukkig.
Scheefkelk (Arabis)
Nog zo’n doorzetter is de scheefkelk, die je ook heel tevreden houdt met een niet te natte grond en een zonnige plek. De plant laat in het voorjaar witte of paarse bloemen zien en ook hier komen vlinders en bijen graag op af. Zijn naam dankt hij aan de groei van zijn bloemen: twee grote en twee kleine kroonbladeren. Dek hem bij vorst wel af, anders kan hij zijn blad verliezen.
Sleutelbloem (Primula aucalis)
Primula komt van ‘primus’, dat ‘eerste’ betekent. Deze plant laat namelijk als één van de eerste in het voorjaar zijn bloemen zien, die afhankelijk van hun groeiplek variëren van kleur. In lagere gebieden zijn de bloemen geel, waar ze worden bestoven door bijen, en in gebergten worden ze roze, paars of blauw, waar vlinders ze bestuiven.
Hazelaar (Corylus avellana Concorta)
De hazelaar staat vooral bekend als de boom die hooikoortsklachten veroorzaakt. Vóór zijn bloei, en voordat de klachten verschijnen, is de heester ook al een prachtige verschijning in de tuin. Hij wordt vaak gebruikt als paastak door zijn kronkelende vorm. Na de bloei komen er zachte bladeren tevoorschijn. Een zonnige plek doet hem goed, maar van wat schaduw is hij niet vies. De hazelaar wil wat meer water dan de andere voorjaarsverrassingen.
Welke tuinplanten kun je snoeien?
- De blauwkussen en scheefkelk kun je na de bloei goed terugsnoeien.
- Haal bij de sleutelbloem regelmatig de uitgebloede bloemen weg.
- De hazelaar hoeft niet gesnoeid te worden, wel kun je dood en beschadigd hout weghalen.