Kamerbomen kopen en verzorgen
In januari was de kamerboom woonplant van de maand; in dat artikel hebben we verteld wat kamerbomen precies zijn, maar hoe verzorg je ze eigenlijk? En waar moet je op letten bij de aankoop? Hieronder zetten we een aantal belangrijke tips op een rijtje, zodat je zeker kan zijn van een goede aankoop:
- Hoe is de plant geworteld: bij planten met stammen is het belangrijk op te letten dat de stammen goed geworteld zijn in de pot. In principe moeten de wortels tot helemaal onder in de potten zijn doorgegroeid, dan weet je dat je gezonde kamerbomen in handen hebt. De kans dat de planten het succesvol doen in jouw huiskamer is dan een stuk groter.
- De juiste potmaat: bij kamerbomen is het belangrijk om te letten op de potmaat in relatie tot het aantal koppen per stam of stammen per pot. Ook de vorm van de stam, de hoogte en leeftijd van de plant spelen een rol in het bepalen van de potmaat. De regel is dat de kamerbomen in een pot moeten waarin ze groeiruimte hebben. Alleen de Beaucarnea is hierop een uitzondering; deze doet het ook goed in een pot die maar een klein beetje groter is dan de plant.
- Kijk naar de bladeren: let op of er geen verdroogde bladpunten in de kamerbomen voorkomen die groter zijn dan 5 millimeter. Verdroogde bladpunten zijn bruin van kleur en dus makkelijk te herkennen.
- Gezondheid: de kamerbomen dienen vrij te zijn van ziektes en plagen. Let vooral op wol-, dop- en schildluis en bananenboorders of –mot.
- Bescherming: de kop van de stam moet afgesloten zijn met was of iets vergelijkbaars. Dit zorgt er voor dat kamerbomen niet gaan rotten door vocht of inwateren.
Verzorgingstips
- Plaatsing: bij het plaatsen van de kamerbomen is het belangrijk om op de kleur van de bladeren te letten. Planten met bonte bladeren hebben namelijk meer licht nodig dan planten met donkergroene bladeren.
- Zonlicht: let er op dat je kamerbomen nooit in direct zonlicht plaatst, omdat de bladeren dan verbranden.
- Temperatuur: de meeste kamerbomen zijn gevoelig voor kou. Het is daarom belangrijk dat de temperatuur op hun standplaats niet onder de 12 – 15 graden komt.
Onderhoud
Het onderhoud van kamerbomen is gemakkelijk aangezien deze planten niet veeleisend zijn. Hier zijn nog enkele tips om het onderhoud nog makkelijker te maken:
- Water: De stam van een kamerboom slaat water op, waardoor hij niet veel water nodig heeft. Geef regelmatig een beetje water op kamertemperatuur en voorkom dat er een laagje water onder in de pot blijft staan, want dit kan de stam laten rotten. Let op als je een houten vloer hebt: voorkom dat er te veel water op de vloer terechtkomt, want dit kan de houten vloer beschadigen.
- Kijk de bladeren na: Lelijke of gele bladeren laat je het best verdrogen voor je ze weghaalt. Kamerbomen kunnen gesnoeid worden als ze te groot worden en eens per maand wat plantenvoeding houdt ze sterk en gezond.
Nu je weet hoe je kamerbomen moet verzorgen kan je een goed geïnformeerde aankoop doen. Op deze website kun je gemakkelijk planten vergelijken. Neem daarom eens een kijkje in ons overzicht kamerbomen.
Om kamerbomen op een unieke manier in je interieur te verwerken doe je inspiratie op in ons artikel over de hangende binnentuin.